Nierpatiënten Vereniging Parkstad e.o.

1983 - 2023, Al 40 jaar actief voor Nierpatiënten en naasten

Activiteiten

Wat kunnen we voor 2023 verwachten? Natuurlijk weer dezelfde 100% inzet van de bestuursleden en de vrijwilligers, om de leden van dienst te zijn. Gelukkig zijn de corona maatregelen versoepeld en hopen wij dat alle activiteiten door kunnen gaan.

Activiteiten agenda 2023 voor de leden, onder voorbehoud

5 Maart                          Algemene Ledenvergadering
2 April                            Oud Hollandse spelen
11 Juni                          40 Jarig Jubileumfeest
2 Juli                             Egelze bakt + preuft + rondje om het kerkje
24 September              Huifkartocht door natuur van Brunssum
15 Oktober                   Herfst Kienen                                                                                      12 November               Samen knutselen en Spellen                                                            10 December               Kerstdiner

De vrijwilligers dag wordt gehouden in september.

Overige activiteiten.

In Maart en Mei 2023: Nierquizen op vervolgens de Dialyse afdeling in Zuyderland Heerlen en Dialyse afdeling Sittard-Geleen.

Oktober 2023: Webinar over Nieren.

Naast bovengenoemde activiteiten proberen we ieder jaar, op 5 december, alle dialyse patiënten in Zuyderland Sittard-Geleen , Zuyderland Heerlen en Elyse Kerkrade, in het zonnetje te zetten middels een bezoek plus een verrassing. 

Ook staan we geregeld op voorlichtingsdagen om vragen te beantwoorden, zoals bij de Niertransplantatie voorlichting in het MUMC Maastricht en de Patiënten/Cliënt Contactdag in Zuyd Hogeschool Heerlen.

Activiteitenkalender  Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) en Nierstichting.

Klik hier voor de activiteiten van de NVN.

Klik hier voor de agenda van de Nierstichting.

Impressies 2023

4 mei en 10 mei. Nierquizen op de Dialyse afdeling van Zuyderland Sittard-Geleen.

Na Zuyderland Heerlen, was het de beurt aan de dialyse patiënten van Zuyderland Sittard-Geleen om kennis te maken met onze Nierquiz. Ook hier hebben bestuursleden en vrijwilligers in 4 dagdelen hun vrije tijd besteed om de quiz in goede banen te leiden. Zowel de patiënten als het personeel en de organisatoren zelf, waren zeer tevreden. En allemaal vonden ze de quiz ook nog leerzaam. Hiermee hebben wij in totaal de quiz 11 keer met succes gehouden op de dialyse afdelingen van Kerkrade, Heerlen, Sittard-Geleen en op de voorlichtingsbijeenkomst in de Zuyd Hogeschool Heerlen. Dank aan de organisatoren die daar veel tijd hebben ingestoken.

Zondag 2 April. Extra ALV en Oud Hollandse Spelen.

Vandaag hebben we een heel actieve zondag gehad. De dag werd afgetrapt met een kort Extra Ledenvergadering. Er moesten nog wat puntjes op de i worden gezet, na de vorige Leden Vergadering. Dat is dus vandaag gebeurd. Na de vergadering was het tijd voor oud Hollandse spelen. Wat een fanatieke en sportieve deelnemers! We stimuleerden: samenwerking, de hersenen, de motoriek en de fitheid. De leden hebben allemaal hun beste beentje voorgezet. Wat zijn we trots op jullie. Men speelde kegelen, pittenzakjes gooien, teken het maar, sjoelen, stoepranden (de hit van de dag) en er was een quiz over Holland. Er was een team die de hoofdprijs won en een team met de poedelprijs, voor het minst aantal punten. Er werd gelachen en plezier gemaakt, met tussendoor een heerlijke lunch. Er was ook voldoende tijd om over de ditjes en datjes te praten. Kortom, het was weer een top activiteit.

22 en 23 maart. Nierquizen op de Dialyse afdeling van Zuyderland Heerlen.

Op deze dagen hebben bestuurders en vrijwilligers een quiz georganiseerd op de dialyse afdeling van Zuyderland Heerlen. In 4 sessies hebben zij de patiënten op een leerzame wijze vermaakt. Bij elk volgende sessie werd het winnende puntenaantal van de vorige sessie gebroken. Allen, zowel de patiënten als het personeel en de organisatoren zelf, waren zeer tevreden. Bij deze activiteit hebben zich 5 patiënten als nieuw lid  bij onze vereniging aangemeld. In mei gaan wij deze activiteit ook in Zuyderland Sittard-Geleen houden.

5 Maart 2023. Algemene Leden Vergadering.

Op deze dag werden naast de gebruikelijke onderwerpen, zoals het Financieel Jaaroverzicht 2022, Terugblik en  Vooruitblik, ook nog andere belangrijke onderwerpen behandeld nl. Wijziging Statuten en Huishoudelijk Reglement 2023 en de verkiezing van de nieuwe naam. De opkomst was helaas niet zo massaal, zoals tevoren verwacht. Als gast was Pauline Ritmeester aanwezig. Zij is de coördinator van de Nierstichting voor Zuid Nederland, waaronder dus Limburg.
De ALV begon met een goed heerlijke lunch. Daarna werden de onderwerpen behandeld. Hierbij werden Hok Tio en Angelique Lemmens in hun functies herbenoemd. Verder kreeg Marjan Janssen de goedkeuring om de functie als nieuw bestuurslid c.q.  secretaris, te beoefenen. Het Financieel Overzicht over 2022 werd toegelicht en akkoord bevonden. 
Er werd flink gediscussieerd over de wijzigingen in de Statuten, maar uiteindelijk werd er ook ermee ingestemd. De verkiezing van de nieuwe naam bracht een nipte winnaar op. Omdat niet de benodigde aantal aanwezigen waren, moeten helaas de bovengenoemde verkiezingen en goedkeuringen bij de volgende leden vergadering, c.q. leden activiteit, op 2 april, definitief worden overgedaan.

Het was de eerste weerzien voor de leden en men was erg tevreden over de organisatie.

1 maart 2023. Patiënten- en Cliëntcontactdag Zuyd Hogeschool.
Vandaag hebben wij met 3 bestuursleden voorlichting gegeven aan 2de jaars studenten, die later in de Zorg en Welzijn hun beroep willen uitoefenen. We gaven tegelijkertijd, 2x achter elkaar, aan 2 groepen studenten voorlichting op het gebied van alles wat met nieren te maken had.  Bij elke sessie werd ook nog een Nier Quiz van 20 vragen gehouden.  De studenten vonden dit héél erg interessant, maar ook wel moeilijk om te beantwoorden. De winnaar, met de meeste goede antwoorden, kreeg een presentje. Aan het eind kregen we ook nog een applausje van de studenten.. De organisatie op die dag was zeer goed geregeld en we werden in de watten gelegd met een uitgebreide lunch. Al met al een geweldige ervaring.

Impressies 2022

Kerstdiner

Zondag 11 december hebben we genoten van ons jaarlijkse Kerstdiner. De zaal was mooi in kerstsfeer aangekleed, de muziek van Fanfare Eendracht Huls Simpelveld was prachtig en ieder was in een goed humeur. Het diner was heerlijk en Elly las een mooi kerstgedicht. De overledenen werden herdacht met een lichtjes ceremonie en achtergrond muziek van Stille Nacht. We kijken terug op een heerlijke middag en bedanken iedereen voor het komen, alsmede de fanfare voor de prachtige muziek.

5 december, Piet op bezoek

Vandaag bracht Piet samen met enkele bestuursleden een bezoek aan de dialyse. Sneeuw werd getrotseerd om overal te komen. Eerst naar Elyse Kerkrade, vervolgens naar Zuyderland Heerlen en tot slot Zuyderland Sittard-Geleen. Overal werden we hartelijk ontvangen door patiënten, dokters en verpleegkundigen. Natuurlijk had Piet voor iedereen iets lekkers meegenomen. Ook de verpleegkundigen kregen iets lekkers van Piet. We kijken terug op een leuke gezellige dag. 

20 november. Kerst knutselen en spellen

Vandaag hebben we weer een gezellige middag beleefd. We hebben kerststukjes gemaakt en spelletjes gedaan. Er werden prachtige kerststukjes gemaakt, naar ieders smaak. Ondertussen werd er ook fanatiek gesjoeld en gekaart. Er werd ook gezongen voor onze jarige Leon. Natuurlijk was er ook een heerlijke lunch. We genoten van het samenzijn en elkaars ervaringen en verhalen. Vooral was er een warme welkom voor 3 nieuwe leden. 

Herfst knutselen en spellen

16 Oktober. Wij hadden wij een reuze gezellige middag gehad. Samen met onze leden gingen wij knutselen en spelletjes doen. Er werden prachtige herfstkransen gemaakt en herfst potjes. De knutselaars waren in hun element. Meer lampjes in de krans en het werd nog mooier. Er waren ook mensen die spellen hebben gedaan. Er werd fanatiek gesjoeld. De kwajongens speelden kwajongens. Jo en Jo wonnen. Wij hebben genoten van deze dag. Maar het meest genoten we van het samenzijn en de lach op jullie gezicht. Wat een super middag.

Historische Wandeling door Slot Schaesberg zondag 18 september
Vandaag brachten wij een bezoek aan Slot Schaesberg. Een zowel geestelijke als lichamelijke excursie in de buurt. Eerst kregen wij een historische uitleg, vervolgens een rondleiding over het immense domein, met mooie verhalen daarover. We mochten ook proeven van ambachtelijke vlaai, gebakken in een stenen oven, midden in het bos. De lunch, daarna, was ook heerlijk. Tot slot genoten we nog van een muzikaal optreden van de harmonie, die o.a een medley van Queen speelden. Het weer was gelukkig beter dan ze tevoren hebben voorspeld. Kortom, we hebben weer genoten. Zo mooi, dat we deze historische plek mogen bezoeken. 

Extra Algemene Ledenvergadering, zondag 21 augustus.
Vandaag hebben we een Extra Algemene ledenvergadering gehouden. Tijdens deze vergadering werd Jo Boss officieel benoemd tot onze nieuwe voorzitter. We zijn blij dat hij nu ons nieuwe boegbeeld is. Daarnaast werd Ed Kasperek officieel benoemd tot Secretaris. Wij wensen beiden veel succes en veel plezier met hun functie. Verder bespraken wij het nieuwe Huishoudelijk Reglement 2023. Na uitleg en het beantwoorden van veel vragen hierover, werd het Huishoudelijk Reglement 2023 door de leden akkoord bevonden. Ook de contributie verhoging voor 2023, met € 2,- per jaar, werd akkoord bevonden. Natuurlijk werd er ook gezellig geluncht en bijgepraat, onder het genot van een drankje.

Zondag 26 juni, Nier Quizzen en BBQ

Wie weet het meest over de nieren (en Limburg)?  We zijn vandaag met zijn allen gaan quizzen. Het was allemaal best moeilijk. We werden in teams verdeeld en kregen 40 vragen over de nieren, nierproblemen en voeding en 10 vragen over Limburg. Er werd fanatiek gestreden. Uiteindelijk was er een winnend team en een team dat de poedelprijs won. Na de quiz genoten we van een heerlijke en gezellige BBQ. Het weer was ook prima en we konden lekker buiten eten. Het was een geslaagde activiteit.

Zondag 15 mei, Botanische Tuin Terwinselen (Kerkrade)

Vandaag hebben we een heerlijke zomerse dag gehad in de Botanische Tuin. We werden fantastisch ontvangen. We kregen een fantastische plek onder een feestelijke tent midden in de tuin. Daar genoten we van een heerlijke lunch. Na de lunch kregen we een leerzame en mooie rondleiding, waarbij we veel te weten kwamen over de tuin en haar geschiedenis. Ook zagen we bijzondere planten en bomen. Daarna genoten we van heerlijke vlaai. Het was een dagje om te genieten, met een grote G.

Zondag 24 april, Bowlen en Steengrillen

Wat een supergezellige middag hadden we gehad. We zijn wezen bowlen en daarna hebben we aan tafels gegrild. Wat een succes was het. Er werd fanatiek gebowld en sommige mensen vielen ook nog in de prijzen. De mensen die niet meededen, hebben de
Bowlers aangemoedigd. Maar het allerfijnst was: het samenzijn en het plezier wat we met zijn allen hebben gehad.

Paas kuiken verrast Dialyse patiënten

Op 15 april, Goede Vrijdag, bezochten we de dialyserende patiënten in Zuyderland Heerlen, Sittard-Geleen en in Elyse Kerkrade. Wat was het fijn dat we weer bij jullie langs konden komen. We hebben genoten van jullie glimlach en de hartelijke ontvangst.  

Zondag 27 maart Paas kienen

Vandaag hebben we genoten van een middagje paas kienen. Er waren mooie prijzen te winnen. Iedereen deed fanatiek mee en het was soms spannend. Tussendoor genoten we van een hapje, drankje en elkaars gezelschap. Het was weer een gezellige middag.

Zondag 6 maart Algemene Ledenvergadering

De vergadering was goed bezocht. We keken terug op 2021 en vooruit naar 2022. Ook bekeken we het financiële jaaroverzicht. Dit overzicht was natuurlijk van te voren gecontroleerd en in orde bevonden door onze kas controleurs. We kijken ondanks de vele beperkingen door corona, terug op een geweldig 2021. Iedereen ging met een geweldig en tevreden gevoel na afloop van de activiteit naar huis.


Impressies 2021

Afsluiting week 50: Een rondje Zuid Limburg met "Hartige Attentie" voor de leden

In deze week hebben bestuurders en vrijwilligers de leden opgezocht die niet bij het Kerstdiner aanwezig waren. Die leden kregen alsnog hun "hartige attentie" aangeboden. Tevens kon men zo naar het wel en wee van de leden informeren. Deze attentie werd zeer gewaardeerd.  

Kerstdiner 12-12-2021

Op deze dag hebben wij genoten van ons kerstdiner. Een diner in de middag heeft ook zijn charme. Het was een middag met een lach en een traan. Maar wat fijn dat we samen konden zijn. We hebben genoten van elkaar en van een heerlijk diner, met een kerstverhaal, een mooi gedicht en een ceremonie met lichtjes voor al onze leden die van ons zijn heengegaan. Het was een dag met een gouden randje. Ieder aanwezige kreeg ook nog een "hartige attentie" mee naar huis.

Bewegen is leuk, 14-11-2021

Bewegen is belangrijk voor iedereen, ook al ben je niet zo fit. Er zijn voor iedereen manieren om te bewegen. Zelfs vanaf je stoel. Vandaag hebben onze leden heel sportief meegedaan met traditionele oosterse bewegingen (Tai Chi/ Qi Gong) en moderne fysio therapeutische gym. Of te wel Oost ontmoet West. Iedereen was enthousiast en had heel veel plezier. We hopen dat iedereen thuis nog verder doorgaat met onze beweegtips.

Bezoek aan GaiaZoo kerkrade, 10-10-2021

Het was alsof de weergoden met ons waren. Een prachtige warme zondag. Iedereen had er plezier in. Men genoot van de lunch en van alles wat GaiaZoo te bieden had. Sommigen werden weer "kinds" en klommen in de kinder Caroussel. Kortom, het was een onvergetelijke dag. 

Algemene Ledenvergadering 12-09-2021

Normaal wordt deze vergadering in maart gehouden, maar door de corona perikelen is het dus verplaatst naar september. Zo'n kleine 50 leden hadden zich aangemeld en het was te zien dat ze het heerlijk vonden om weer bij elkaar te zijn. We blikten samen terug naar 2020 en vooruit naar de resterende activiteiten van 2021. De nieuw gekozen voorzitter, John Fonteijn werd hartelijk welkom geheten, en heeft zichzelf aan de leden voorgesteld. De vergadering werd afgesloten met een heerlijk buffet.

Eerste weerzien en Zomer Kienen 11-07-2021

Na de laatste gezamenlijke activiteit in september 2020, was dit de eerste keer dat de leden weer samen, op gepaste afstand, gezellig bij elkaar zaten en heel veel met elkaar te vertellen hadden. Ze genoten van heerlijke vlaai, van kienen en van een diner buffet. Al met al een geslaagde 1ste weerzien.

Webinar EHealth 14-04-2021

Onze vereniging heeft samen met de NVM (Nierpatiënten Vereniging Maastricht) een Webinar georganiseerd met als onderwerp: Digitale Gezondheid of te wel EHealth. Veel  regionale Nierpatiënten vereniging uit het hele land deden aan dit Webinar mee. Onder leiding van de NVN (Nierpatiënten Vereniging Nederland) werden vele aspecten van EHealth besproken en vooral de PGD, Persoonlijk Geneeskundig Dossier, kwam ruim aan bod. Het was een leerzaam Webinar. 

Attenties rondbrengen 02-04-2021

In het kader van Pasen, hebben wij, het bestuur, leuke attenties gebracht aan de patiënten van de dialyse afdelingen van Kerkrade, Heerlen en Sittard-Geleen. Daarnaast hebben wij, met behulp van vrijwilligers, een bezoek gebracht aan alle leden van onze vereniging met een "gezond attentie". Bij dit laatste, hebben we ook naar het wel en wee van onze leden geïnformeerd. Door de corona maatregelen konden geplande activiteiten in het voorjaar niet door gaan.